20.12.2018

DNF bygger landbasert oppdrettsanlegg

Postsmoltanlegget Tytlandsvik Aqua er snart klart til å ta imot sine første smolt. – Vi har aldri vært med på noe lignende, sier prosjektleder Ine Nygaard.

– Disse rørene skal fylles med vann og brukes som fisketransport, forklarer prosjektleder i DNF, Ine Nygaard.  

Hun befinner seg i den ene av de to store hallene som utgjør første byggetrinn av postsmoltanlegget Tytlandsvik Aqua i Hjelmeland kommune.

Anlegget skal ferdigstilles i 2019, og blir et sted hvor tusenvis av smålaks skal vokse seg store og robuste før de flyttes ut til oppdrettsanlegg i sjøen. 
 

Enorme vannmegder

 
Mens Veidekke er hovedentreprenør på byggeprosjektet, har DNF hatt ansvar for elektro, ventilasjon, rørinstallasjon og kjøling i både administrasjonsbygg og karhaller.

I tillegg har DNF levert prosess-rør som skal transportere fisk inn og ut av det drøyt 7500 kvadratmeter store oppdrettsanlegget. 
 
Når det gjelder vann, er det uvanlig store volum som skal sirkulere i det lukkede rørsystemet. 
 
– Bare de fire karene i hall 1 rommer rundt 10 millioner liter vann, forteller Nygaard. 
 

Kreative løsninger


Prosjektlederen synes det har vært et svært spennende byggeprosjekt som også har bydd på sine utfordringer. 
 
– Rørgate for forbruksvann og spylepunkter er ført fra den ene enden og gjennom hele bygget. Det er 160 meter langt, sier Nygaard. 

Store dimensjoner, kombinert med at det er høyt under taket og kronglete å komme til en del steder, har gjort at en har måttet planlegge ekstra godt under monteringen. 
 
– Og vi har fått det til, forsikrer prosjektlederen.  
 

I trygge hender

 
Når det kommer til elektro, har DNF sørget for at smolten vil være i gode hender dersom noe uforutsett skulle skje.
 
– Vi har satt opp to hovedtavler med separate inntak; en ekstra i tilfelle den ene bryter sammen.  Vi har også dobbelt sett generatorer i tilfelle strømbrudd, forteller prosjektleder i DNF, Ruben Hagen.
 
Det meste av jobben til DNF er nå ferdig, men testing og det endelige arbeidet med å sy det hele sammen, gjenstår fortsatt.  
 

Alt går 


Claus Jul Kyndesen er en av de 30 DNF-arbeiderne på prosjektet som nå er i gang med ferdigstillelsen.

Han har trivdes godt med byggingen av oppdrettsanlegget, selv om det har bydd på lange dager og mange overnattinger på Hjelmeland.
 
– Arbeidsmiljøet har vært veldig bra. Det har også vært en meget spennende byggeprosess. Vi har støtt på utfordringer, men når vi diskuterer frem og tilbake så finner vi gode løsninger, sier rørleggeren.