26.11.2018

Et særdeles smart rådhus

Det nye signalbygget i Sandnes er DNFs mest teknisk omfattende prosjekt noensinne.

– Vi begynner å nærme oss ferdige, forteller Espen Dale, prosjektleder i DNF. 

Han befinner seg i hjertet av Nye Sandnes Rådhus; i byggets tekniske rom. Her er elektriker og bas for DNF, Adam Bednarcik, i gang med siste innspurt.
 
– Dette er det mest avanserte prosjektet jeg har vært med på. Mye av det vi har gjort, hadde jeg aldri vært borti før. Jeg har lært veldig mye, sier elektrikeren. 

– Det gjelder nok for mange av oss, skyter Dale inn.   


– Sinnsykt teknisk 


Mens Kruse Smith er hovedentreprenør, har DNF ansvar for all elektro og ventilasjon i det nye rådhuset. Politikerne i Sandnes bestilte et energieffektivt og moderne bygg, og det har de også fått, ifølge Dale.
 
– Bygget er sinnsykt teknisk. Det er for eksempel installert tekniske styringer på alt. Alle komponenter, som lys, varme, vann og kjøling, kan styres og overvåkes via et SD-anlegg, som er en slags datamaskin, forteller han. 

Skal du bygge nytt? Les mer om hvordan DNF kan bistå. 
 

Rom som tilpasser seg mennesker

 
DNF har også tatt i bruk en rekke energibesparende systemer, som for eksempel LED-belysning og VAV (Variable Air Volume).

Sistenevnte gjør at luftmengden i et rom, ved hjelp av sensorer, tilpasses etter temperatur og luftkvalitet; jo flere mennesker som oppholder seg i rommet, jo mer luft vil ventilasjonen gi, og alt dette kan leses og justeres via SD-anlegget.
 
– Automasjonsavdelingen vår har gjort en kjempejobb. Jeg har vært i bransjen i 25 år, men har aldri sett noe så avansert som dette bygget før, sier Rolf Inge Gåsland, som også er prosjektleder i DNF. 

En annen teknisk innretning som er på plass, og som vil komme godt med i tilfelle brann, er de fem røykgassviftene på taket.
 
– Dersom bygget blir fylt med røyk vil disse starte å suge ut røyken som er i bygget, forklarer Dale. 
 

Viktig testing

 
Selv om de 35 DNF-arbeiderne som er i sving på prosjektet nærmer seg ferdig med alt av montering, gjenstår fortsatt en viktig del av jobben; testing.
 
– Vi begynte å kjøre i gang ventilasjonen i går. Den så ut til å fungere bra. Vi kommer til å gjøre omfattende testing fremover før åpningen, sier Dale. 
 

350 arbeidsplasser

 
Alt må være på stell før den offisielle åpningen av det nye rådhuset, som skjer 31. januar 2019. Bygget vil da ha et bruksareal på rundt 11 000 kvadratmeter og huse 350 arbeidsplasser, deriblant Sandnes-ordførerens kontor og ikke minst bystyresalen.
 
– Det er jo litt kult å ha vært med på å bygge et så viktig bygg. Jeg må si det, sier Dale med et smil.