02.06.2020

Drifter nytt hovedkvarter på solenergi

Hos DNF sørger sola både for fart i arbeidsbilene og varm kaffe.

– På SD-anlegget for solcellene ser du med en gang om det er jevn sol eller dårlig vær. Akkurat nå produseres det 47,87 kilowatt, sier Atle Braut, markedssjef i DNF. 

Han trenger ikke se ut av vinduet for å vite om sola skinner over kontoret på Orstad.

Dataskjermen foran ham kan alltid gi oppdatert informasjon om værforholdene utenfor, og forteller hvor mye energi som til enhver tid produseres over hodene på de ansatte i DNF`s nye hovedkvarter i Plogfabrikkvegen 2 på Orstad. 
 

Trenger ikke direkte sollys

 
Rundt halvparten av det 1200 kvadratmeter store taket er dekket av solceller. 
 
– Det trenger ikke direkte sollys for å produsere strøm, men du ser en stor endring når det går fra overskyet til full sol. Makseffekten for selve solcellene ligger på rundt 70 kilowatt, men det er satt begrensning på inverter på rundt 50 kilowatt, sier Braut.Dette betyr at solcellene kan produsere i overkant av 450 kilowatt-timer på en skyfri dag, forklarer Braut.
 

Brukes til alt

 
Da DNF skulle bygge nye kontorlokaler, var det viktig å satse på miljøvennlige og energieffektive løsninger. Ønsket var å være mest mulig selvforsynt med strøm.

Dermed falt valget på solceller levert av Kverneland Energi
 
– Strømmen som produseres på taket bruker vi til absolutt alt; belysning, PC-er, kaffetraktere og elbilladere, forteller Braut.  

På de virkelig solfylte dagene, produserer solcellene mer enn det som forbrukes. Da blir overskuddet levert til Klepp Energi. 
 
– En måler viser hvor mye vi leverer tilbake til dem, forteller Braut.  
 

Håper på energibank


Da DNF flyttet inn i de nye lokalene på nyåret, ble solcellene tatt i bruk umiddelbart. I starten måtte det imidlertid også suppleres med strøm utenfra. 
 
– På mørke vinterdager produserer det ikke nok, mens andre dager produserer det mer enn vi trenger. Vi håper at Norge etter hvert blir en energibank, hvor du kan hente ut igjen overskuddsstrømmen du har levert på nettet, sier Braut.  

 
Vedlikeholdsfritt

 
En fordel med solcellene er også at de er mer eller mindre vedlikeholds- og kostnadsfrie når du først har skaffet deg dem. 
 
– Solcellene har en veldig glatt overflate og regnet vasker bort støv og skitt. Vi slipper å stå på taket med vaskekluten, sier Braut. 
 
– For oss fungerer det veldig bra. Målet var å få produksjonen til å passe best mulig til vårt behov. Det har vi fått til. 
 
Solceller på taket til DNF
224 solceller er montert på taket (foto: Kverneland Energi)
Solceller fra Kverneland Energi
Solcellene er ikke avhengige av direkte sollys for å lage energi